Reactie minister Gilkinet op Yoleen van Camp stationsparking

Hierbij de officiële reactie van Georges Gilkinet, minister van Mobiliteit en Vicepremier voor Ecolo:

Als minister van Mobiliteit wil ik de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken en zoveel mogelijk mensen naar de trein lokken. De onderhandelingen voor de afspraken tussen de overheid en NMBS over het nieuwe openbaredienstencontract lopen. Daarin wil ik een duidelijk kader en goede afspraken. Maar het zou niet van goed bestuur getuigen dat de minister tussenkomt voor elke individuele stationsparking.”

Daarnaast is het goed om te weten dat NMBS al 10 jaar dezelfde strategie gebruikt in het parkeerbeleid. Het aantal klanten die de trein nemen op plaatsen waar parkeerplaatsen betalend zijn, is niet afgenomen, maar er is vaak een verschuiving naar de fiets. Een groot deel van de gebruikers van de gratis NMBS-parkeerplaatsen, woont op minder dan 3 kilometer van een station. In dat kader is de minister het eens met de aanpak van de NMBS, die dit soort gedrag wil ontmoedigen door het invoeren van betalend parkeren en plaats te geven aan mensen die van verder komen.

In de voorbije jaren werd door de voorbije regeringen, met NVA, trouwens enorm veel bespaard op de spoorwegen en NMBS… Opvallend is trouwens dat het officiële standpunt van NVA ingaat tegen de vraag van mevrouw Van Camp: “De N-VA is ervan overtuigd dat de reiziger een correcte prijs wil betalen voor goede kwaliteit. De (bijna-)gratis-politiek in het openbaar vervoer brengt geen structurele oplossing, maar kost de belastingbetaler wel veel geld.” (https://www.n-va.be/standpunten/openbaar-vervoer)

DELEN
Vorig artikelJan Bakelants 8e in dinsdagrit Tour de France
Volgend artikelAromabos groeit in Peru
De mens achter het nieuws. Ludo zette 39 jaar geleden zijn eerste stappen bij Dagblad Het Volk, bouwde mee de berichtenkrant van TV Kempen & RTV uit en maakte de site van ThalsFM groot. Nu is hij hoofdredacteur.