Campagne ‘Paars’ en extra regenboogacties

Naar aanleiding van een reeks zelfmoorden van holebi-jongeren door pestgedrag, riep de 15-jarige Brittany McMillan in 2010 haar medescholieren op om paars te dragen, als teken van solidariteit met de LGBT jongeren (LGBT is de verzamelterm voor holebi’s en transseksuelen). De oproep werd massaal opgevolgd en al snel gekopieerd in heel de Verenigde Staten. Paars is een kleur uit de regenboogvlag, die kracht en moed symboliseert. Moed en kracht heb je nodig om op te komen voor jezelf en te kunnen zijn wie je bent. In 2011 werd de campagne naar Vlaanderen gebracht door vzw JOEN (Jongeren Onder Eén Noemer) die ervoor zorgt dat er elk jaar op 17 mei (internationale dag tegen holebi-en transfobie) steeds meer scholen deelnemen aan PAARS.

Ook Vorselaar werkt mee aan dit project, in nauwe samenwerking met het Kardinaal Van Roey-Instituut (KVRi). De gemeente financiert de campagne van PAARS en een regenboogloper aan de schooltoegang. Dat gebeurde niet enkel in Vorselaar maar in samenwerking met de buurgemeenten werden in de ganse regio Neteland regenbooglopers- en zebrapaden geschilderd. Op maandag 17 mei krijgen alle leerlingen en leerkrachten paarse polsbandjes. Er is ook een campagnepakket voorzien met affiches, plaktatoeages, paarse vlaggetjes, PAARS-kranten, informatie-en promomateriaal … aldus schepen Priscilla Geluykens en burgemeester Lieven Janssens. “We vragen aan onze leerlingen en personeelsleden om op ‘Paars Today’ zo paars mogelijk naar school te komen”, vertelt algemeen directeur Birgit Mylle. “We delen bovendien paarse mondmaskers, polsbandjes en plaktattoos uit. Het thema van genderidentiteit en seksuele oriëntatie zal ook tijdens de lessen aangesneden worden. Iedere klas maakt een ‘paars-selfie’ die ze nadien op sociale media posten met de hashtag #paarstoday.”

De campagne PAARS is uniek en heeft een zeer groot bereik. Nu al worden in één klap tienduizenden scholieren en studenten bereikt en dat gaat in de loop der jaren alleen nog maar toenemen. Met de campagne PAARS laten we de wereld zien dat Vorselaar maar ook heel Vlaanderen LGBT-jongeren hoog in het vaandel draagt en een voorbeeld van verdraagzaamheid wil zijn.