Corona doet aantal auto-inbraken sterk dalen

De uitbraak van het coronavirus heeft grote impact gehad op de auto-inbraakcijfers in de provincie Antwerpen. Van januari tot en met september 2020 vonden hier 43,1 procent minder auto-inbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is veel sterker dan de landelijke gemiddelde daling van 29,2 procent minder auto-inbraken. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van de Federale Politie.  

Daling aantal auto-inbraken sterkst in Antwerpen

In elke Belgische provincie zorgde de uitbraak van het coronavirus voor een forse daling van het aantal auto-inbraken. Op provinciaal niveau vond de eerste negen maanden van 2020 de grootste afname plaats in Antwerpen. Het aantal auto-inbraakincidenten daalde hier van 4.264 in 2019 naar 2.426 in 2020.

Ook in de provincies Luik (-40,2 procent) en Limburg (-39,2 procent) nam het aantal inbraken in en aan auto’s sterk af tijdens de uitbraak van het coronavirus. In West-Vlaanderen was de afname – relatief gezien – net het minst sterk (-13,8 procent).

Top 5 gemeenten meeste auto-inbraken

Op gemeentelijk niveau zijn er grote verschillen te zien wat auto-inbraken betreft. Binnen de provincie Antwerpen vonden tijdens de eerste negen maanden van 2020 de meeste auto-inbraken plaats in de stad Antwerpen. Hier werd in totaal 1346 keer ingebroken uit of aan auto’s. De top 5 Antwerpse gemeenten met het grootste aantal inbraak-incidenten is als volgt:

  1. Antwerpen (1.346 auto-inbraken)
  2. Mechelen (103 auto-inbraken)
  3. Rumst (65 auto-inbraken)Brecht
  4. (50 auto-inbraken)Kontich
  5. (48 auto-inbraken)

Auto-eigenaren liepen de eerste negen maanden van 2020 juist het minste risico in Baarle-Hartog en Dessel: in deze twee Antwerpse gemeenten werden enkel 2 meldingen gedaan van auto-inbraak.

Autodiefstal en schade door diefstalpoging of inbraak wordt vergoed door de mini en full omniumverzekeringen. Of de daling in de schadestatistieken ook een daling in de verzekeringspremies zal teweeg brengen, zal nog moeten blijken. Alleen door dit regelmatig te vergelijken kan de consument zijn voordeel doen.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.be/nl/autoverzekering/info/onderzoek/overzicht-auto-inbraken-2020  

Enkele cijfers in gemeenten in de regio. Tijdens de eerste 9 maanden van 2020 waren er in Lille 21, Grobbendonk 9, Herentals 18, Kasterlee 12, Olen 3 , Nijlen 10, Herenthout 3 en Vorselaar 7.