ACV verwerpt loonnorm en coronapremie

De regering besliste om 0,4% loonmarge op te leggen. Het ACV kan hier niet akkoord mee gaan en we contesteren deze beslissing.Lees ons standpunt:”Deze beslissing is problematisch want ze holt het recht op vrije onderhandelingen over billijke lonen volledig uit. ACV contesteert dan ook deze beslissing. De mogelijkheid van een eenmalige premie van 500 euro doet niets af aan de fundamentele onrechtvaardigheid die ingebakken zit in de loonnormwet. Integendeel, de regering bewijst met deze premie dat haar eigen loonnormwet een onwerkbaar en onrechtvaardig instrument is. Het is als een thermometer die 20 graden aangeeft… terwijl het in werkelijkheid vriest. Het interprofessioneel minimumloon is ook aan een belangrijke inhaalbeweging toe. Het werd sinds 2008 niet meer aangepast boven index. Een inhaaloperatie na 13 jaar is evenwel onmogelijk met petieterige marges als 0,4%. De enige mogelijke oplossing is een grondige herziening van de loonnormwet: de sjoemelsoftware moet eruit en een loonnorm mag hoogstens indicatief zijn. Vrije onderhandelingen over loon zijn cruciaal. Als deze niet hersteld worden valt te vrezen dat we binnen twee jaar opnieuw in dezelfde discussie belanden. Ondertussen worden billijke lonen, de basis voor een stabiele samenleving en sterke economie, verder uitgehold. Ten voordele van enkele aandeelhouders die wel meer dividend ontvangen en geen enkele inspanning moeten leveren. Dat is een verpletterende verantwoordelijkheid.”👉 Je vindt het persbericht ook www.hetacv.be.#werknemersverdienenrespect#tijdvoorechtewaardering#wemakenhetbeter

DELEN
Vorig artikelJubileumjaar Studio 100: unieke releases
Volgend artikelGeen doorgaand verkeer in Bist en Torenvenstraat
De mens achter het nieuws. Ludo zette 39 jaar geleden zijn eerste stappen bij Dagblad Het Volk, bouwde mee de berichtenkrant van TV Kempen & RTV uit en maakte de site van ThalsFM groot. Nu is hij hoofdredacteur.