Herentalse oorlogsverhalen van ‘over ’t water’

Jules Torfs bundelde boeiende, menselijke oorlogsverhalen

In zijn boek ‘Oorlog over ’t water’ bundelt Herentalsenaar Jules Torfs boeiende, doorleefde verhalen en getuigenissen over WOII van de toenmalige bewoners van de gehuchten Veldhoven, Wolfstee, Klein-Gent, Hazenpad en de Molekens. Het gaat niet over de militaire geschiedenis maar over die van de kleine man en de honger, de gruwel, de doodsangst, de wegvoeringen, het verraad, de woekerhandel, de neerstortende vliegtuigen, de instortende bruggen, de creativiteit, de solidariteit en soms het sprankeltje geluk dat daarmee gepaard ging.

Jules Torfs, voormalig bedrijfsverantwoordelijke van de uitgeverij van het lokale weekblad Het Kempenland, bekeek dit in een kleine streek, het stukje Herentals dat net voor die oorlog werd afgesneden van het centrum, door de aanleg van het Albertkanaal in 1936. Jules noteerde de verhalen die nog leven bij de laatste getuigen, en bewerkte ze tot een boek. Het is een geslaagd staaltje van ‘oral history’. De betreurde lokale geschiedkundige Jan Cools, recent overleden, heeft nog zijn medewerking verleend aan het boek. Het bulkt van de historische foto’s, pittige anekdotes, en beschrijft ook het verhaal van een reeks families, en zes persoonlijke drama’s.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer. Het wordt in deze coronatijden aan huis bezorgd als u 19 euro stort op BE55 7360 7563 8644 van OORLOG OVER T WATER, met vermelding van het gewenste aantal boeken, voornaam, naam en volledig adres. De opbrengst van het boek gaat naar ‘De Boekerij’ op de Molekens, een groep mensen die, in het Herentals van over ’t water, ijveren voor een leefbare gemeenschap.