GO! Heist krijgt label Levend Erfgoed

GO! Atheneum Heist maakte van een deel van De Averegten een ‘Levend Erfgoedhof’! De school startte in september 2018 met de richting land- en tuinbouw, waarbij meerdere diersoorten moeten worden gehouden. Ze kozen ervoor om ook bij te dragen aan het in stand houden van het levend erfgoed.

De school heeft intussen vijf ooien van het Kempens schaap, zes ooien van het Vlaams schaap en drie koeien van het Kempens rund. Met al deze dieren wordt gekweekt. Het pluimvee zijn Mechelse kalkoenkoppen, Mechels hoen (koekoek), Doornikse kriel, hoen van de Zwalmvallei en Vlaamse ganzen. In de toekomst voegen ze daar nog lokale konijnenrassen, Vlaamse geiten en varkens van het Belgisch landras aan toe. De dieren worden gehuisvest op de school en in De Averegten, waar iedereen ze vrij kan komen bekijken.

De dieren worden ingezet in de studierichting ‘Landbouw’. Deze studierichting bereidt leerlingen voor op een baan binnen verschillende soorten landbouwbedrijven. De leerlingen doen ervaring op in de verzorging van landbouwdieren (koeien, varkens, konijnen, kippen…).

Het label voor ‘Erfgoedhoven’ van Steunpunt Levend Erfgoed erkent en ondersteunt waardevolle initiatieven rond levend erfgoed. Het Levend Erfgoedhof houdt levend erfgoed op een manier die tot voorbeeld, promotie en inspiratiebron kan dienen voor andere geïnteresseerden. https://www.sle.be/wat-doen-we/levend-erfgoedhoflabel