Automatische toegangscontrole in AZ Herentals

Het AZ Herentals installeerde een automatische toegangscontrole voor patiënten en bezoekers. Voor dit innovatieve systeem doet het ziekenhuis een beroep op DNCS en TowerEye uit Gierle. ‘Met de nieuwe toegangscontrole kan iedereen op een veilige manier het ziekenhuis binnen gaan, maar kan er ook heel snel op wijzigende situaties ingespeeld worden’, aldus algemeen directeur Rudy Van Ballaer. Patiënten scannen hun eID-kaart om binnen te kunnen, bezoekers een QR-code. Voor wie een geactiveerde code heeft en zich in het juiste tijdsbestek aanmeldt, gaan de poortjes automatisch open. Uiteraard blijven de maatregelen rond handen ontsmetten, het dragen van een mondmasker en afstand bewaren ook van kracht.

Algemeen directeur Rudy Van Ballaer: ‘Sinds het begin van de coronacrisis werd iedereen die het ziekenhuis betrad, gecontroleerd aan een checkpoint. Nu het aantal personen in het ziekenhuis stelselmatig toeneemt – eerst door de herneming van de normale activiteiten en nu door het toelaten van bezoekers – is een manuele controle niet langer houdbaar. Daarom zochten we naar een geautomatiseerd systeem en kwamen we terecht bij een lokaal bedrijf, DNCS uit Gierle.’

Gust Dierckx, zaakvoerder DNCS: ‘We koppelen de scanfunctie van de toegangspoortjes aan de software van het ziekenhuis. Zo kan het systeem patiënten bijvoorbeeld pas 30 minuten voor hun afspraak binnen laten, bezoekers buiten de bezoekuren de toegang weigeren of ervoor zorgen dat maar één bezoeker per dag de toegangscode kan gebruiken. En veranderen de richtlijnen, dan is het maar een kwestie van de instellingen aan te passen.’

‘We gaan ervan uit dat de maatregelen rond sociale afstand nog een hele tijd zullen blijven gelden, waardoor een aangepaste toegangscontrole ons kan helpen om de veiligheid in het ziekenhuis nog beter te garanderen’, vult Rudy Van Ballaer nog aan. ‘Deze coronacrisis biedt de opportuniteit om ten gronde na te denken over hoe vrij toegankelijk een ziekenhuis in de toekomst nog kan of mag zijn. Sowieso kunnen we met dit systeem snel inspelen op wisselende omstandigheden, zowel bij een verdere versoepeling als wanneer maatregelen weer strenger zouden worden.’

Vanaf deze week is er weer beperkt bezoek toegelaten in het AZ Herentals. Dagelijks kan elke patiënt één bezoeker gedurende 30 minuten ontvangen tussen 17 en 20 uur op weekdagen en tussen 14 en 17 uur in het weekend.

DELEN
Vorig artikelPolitie Neteland wil je veilig laten winkelen
Volgend artikelFietster gewond na aanrijding
Bart is al zo’n 30 jaar redacteur en copywriter. U kent hem wellicht van zijn wekelijkse column in Deze Week, waarin hij op een persoonlijke en afwisselend filosofische en ludieke manier zijn licht laat schijnen over het wel en wee in de Kempen.