“Geen therapie voor mindervalide kinderen tot september”

Alexander uit Herenthout gaat naar stedelijk onderwijs Antwerpen omdat er maar 2 scholen in provincie zijn waar hij als mindervalide terecht kan. Zijn vader zit daar in de Schoolraad van de leerexpert (buitengewoon onderwijs) en Gebruikersraad van MFC Mytyl vandaar de link Ouders mindervalide kinderen slaken hartenkreet

Problematiek ruimer dan corona-crisis, maar nu acuter dan ooit

De schoolraad van de Leerexpert/AGSO, in de volksmond ‘Stedelijk Onderwijs Antwerpen’ genoemd en één van de grootste onderwijsorganisaties in Vlaanderen, heeft collectief ontslag genomen om de aandacht te vestigen op de schrijnende situatie van mindervalide kinderen in Antwerpen en in heel Vlaanderen. Ze voelen zich de voorbije maanden volledig vergeten en in de kou gezet, helaas in de eerste plaats door de centra, de MFC’s, die hun net zouden moeten helpen en hun belangen zouden moeten behartigen.

De MFC’s (Multi Functionele Centra wat de vroegere MPI’s zijn) bieden weinig tot géén opvang en schrapten de broodnodige therapie.

Helaas is er geen enkel vooruitzicht: vanaf 2 juni voorziet men dan wel schaars in opvang (voor slechts maximum 25% van de gebruikers) maar het ziet ernaar uit dat er voor september totaal geen therapie heropgestart wordt. Terwijl de rest van de maatschappij langzaam maar zeker richting een nieuw normaal evolueert, krijgen de ouders van de zwaksten in onze samenleving nul perspectief.

Familiale situaties worden dramatisch. Ouders mindervalide kinderen slaken hartenkreten. Deze toestand is de spreekwoordelijke druppel. Eén en ander draait al langer vierkant in de MFC’s, maar nu stellen de ouders vast dat de kerntaak van de instellingen nog nauwelijks centraal staat.”