Boomspecialisten en vrijwilligers herstellen bomen De Liereman

De dag na het vandalisme 🌳 Het team vrijwilligers dat komt helpen om de ingezaagde bomen te redden, is al sinds vanmorgen aan de slag. Straks komen er nog meer helpende handen en komt ook de brandweer langs. “Gisteren zijn we meteen naar hier gekomen om een plan van aanpak af te spreken”, zegt vrijwilliger Jelle Ronsmans, die de ‘reddingsactie’ mee coördineert.

“Samen met een boomchirurg, een boomverzorger, twee mensen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en enkele lokale experts hebben we alle mogelijke opties overwogen.” Ook met de suggesties die we via sociale media doorkregen werd rekening gehouden. Hartelijk dank aan iedereen die zich zo betrokken toonde! Het eerste werk dat gisteren is gebeurd, is het nummeren van alle bomen – in totaal gaat het om 113 eiken – en het intapen van de ‘wondes’.

“Die tape moet ervoor zorgen dat het vocht niet verdampt uit de inkepingen en dat ze proper blijven”, zegt Jelle. Vandaag wordt een combinatie van maatregelen uitgeprobeerd. “Zo zullen we van elke boom één tak afzagen die we dan in ronde schijfjes zagen. De bedoeling is dan om die schijfjes zo goed mogelijk in de wondes te schuiven. Zo hopen we dat het gat en de sapstroom zich kunnen herstellen.” Later zal de buitenkant van alle stammen bekleed worden met mos, waarover een laag plastic folie wordt aangebracht om verdamping zo veel mogelijk tegen te gaan. Die folie werd onder meer gratis aangeboden door Mapeco Turnhout, waarvoor dank! In de loop van de namiddag komt de brandweer helpen met het verwijderen van bladeren. “Die bladeren nemen heel wat vocht op. Door een deel te verwijderen hopen we de verdamping te vertragen”, zegt Jelle.

——- Het is bang afwachten hoe dit verder verloopt en of de bomen te redden zijn. Sowieso worden het drukke dagen voor onze vrijwilligers, die zich – zoals we van hen gewoon zijn – weer massaal bereidwillig getoond hebben om te komen helpen.

💚💚 Extra helpende handen zijn voorlopig niet nodig. Als dat toch zou veranderen, zullen we die vraag – onder meer via onze socialemediakanalen – zeker stellen. “Wat we wel zoeken, zijn vernevelaars die de bomen de komende maanden vochtig kunnen houden”, zegt Jelle. “We zijn nog volop aan het bekijken hoe we dat kunnen verwezenlijken.” Ideeën van particulieren en bedrijven in de buurt zijn welkom!

🍀We zijn diep geraakt door dit vandalisme, maar voelen ons tegelijk gesterkt door de vele warme reacties die we mochten ontvangen. Over de mogelijke dader(s) is voorlopig nog niets bekend.

foto’s: De Liereman

DELEN
Vorig artikelPolitie zoekt pleger vluchtmisdrijf
Volgend artikelSportoase is klaar voor heropening
De mens achter het nieuws. Ludo zette 39 jaar geleden zijn eerste stappen bij Dagblad Het Volk, bouwde mee de berichtenkrant van TV Kempen & RTV uit en maakte de site van ThalsFM groot. Nu is hij hoofdredacteur.