27 gemeenten uit de Kempen tekenen gezondheidscharter

 Alle 27 Kempense gemeenten ondertekenden het charter Gezonde Gemeente en kiezen daarmee voluit de gezonde kaart. Met de ondertekening engageren de nieuwe besturen zich om verder werk te maken van een sterk lokaal preventief gezondheidsbeleid.

 

Elke Gezonde Gemeente engageert zich om iedereen tijdens de legislatuur 2019-2024, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen te bieden en te stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving. Het gaat over een gezonde publieke ruimte, toegankelijke zorg- en welzijnsvoorzieningen, gezonde wijken en woningen, een gezond klimaat, veiligheid, enz. 26 lokale besturen uit de Kempen waren al een Gezonde Gemeente in de vorige legislatuur en zetten hun engagementen verder. Voor Rijkevorsel is dit een nieuw engagement. Logo Kempen begeleidt.

De lokale besturen staan er niet alleen voor. Logo Kempen staat voor hen klaar met kennis, expertise en begeleidt hen naar een lokaal preventief gezondheidsbeleid ‘Gezonde Gemeente’, altijd op maat van de gemeente. Een stad of gemeente werkt samen met het Logo aan meer bewegen, meer gezonde voeding, meer veerkracht, kankers voorkomen of vroegtijdig opsporen, gamen met mate, minder tabak en alcohol, gezond ouder worden, gezonde publieke ruimte …

Wim Woestenborghs, coördinator Logo Kempen: “Het boeken van gezondheidswinst in een stad of gemeente is teamwerk. Binnen het lokaal bestuur kunnen collega’s van verschillende diensten met de gezondheidsmedewerker samenwerken. Daarnaast zijn er heel wat organisaties en actoren in het lokale gezondheidsnetwerk van een lokaal bestuur die ongetwijfeld hun steentje kunnen bijdragen. Voeg daar de ondersteuning van het team van Logo Kempen aan toe en je hebt een goede basis om succesvol aan de slag te gaan met preventie en gezondheid in deze legislatuur.”

27 Gezonde Gemeenten

De volgende Gezonde Gemeenten ondertekenden het charter: Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo.