Thomas More zoekt melkveebedrijven voor gratis energiescans

Meer energie met een glaasje melk Minder energie om het te produceren

Energiescans bij melkveebedrijven

Studenten Energietechnologie en studenten Agro- en Biotechnologie van Thomas More in Geel gaan samenwerken om Kempense melkveebedrijven te screenen op hun energieverbruik. Ze zoeken bedrijven om een energiescan uit te voeren. Op basis van de screening krijgen de melkveebedrijven aanbevelingen om hun energiekosten te verlagen. Kempen2030 De opleiding Energietechnologie is daarmee niet aan haar proefstuk toe. De voorbije drie jaar namen de studenten het energieverbruik van kledingwinkels, bakkers en slagers onder de loep, dit jaar verschuift de focus naar de landbouwsector.

Met het project steunen de studenten de doelstelling van Kempen2030, het engagement van de 29 Kempense gemeenten om 40% CO2 te besparen tegen 2030. Minder energie voor ons glaasje melk Om het energieverbruik van een melkveebedrijf te meten en te begrijpen, moet men een goed idee hebben van de structuur en de werking van zo’n bedrijf. En dus werken de studenten Energietechnologie dit jaar samen met hun collega’s van Agro- en biotechnologie. Ze willen samen Kempense melkveebedrijven onder de loep te nemen.

Met de resultaten van de scan kunnen de melkveehouders zelf aan de slag gaan om zo ons glaasje energierijke melk te produceren met minder energie.

Kandidaten gezocht

Inschrijven kan nog tot 20 januari 2020. De geselecteerde bedrijven krijgen begin februari een bericht. Teams van telkens vijf studenten maken een energiescan van de melkveebedrijven. De resultaten van de scans worden geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Elke melkveehouder krijg daarna advies op maat van zijn eigen bedrijf en wordt begeleid om het energieverbruik te doen dalen.

De resultaten van het project worden op 12 mei 2020 voorgesteld op een evenement met alle betrokken partners. Meer info? www.kempen2030.be/energiescan Tiemen Thijssen | tiemen.thijssen@thomasmore.be

foto: archief