Olense Kartoenale blijft boeien

De 31ste editie van de internationale cartoonwedstrijd ‘Olense Kartoenale’ pakt dit jaar uit met het hoofdthema ‘Leder: van rund tot handtas, van os tot leren rok, van koe tot elegante schoen’.

Benieuwd wie de prijzen binnenhaalde? Met onze cartoonwedstrijd daagden we cartoonisten over heel de wereld uit om het proces van lederverwerking zo origineel mogelijk in beeld te brengen. Amnesty International gaf een speciale prijs aan voor het thema ‘Mensen en ideeën achter de tralies’.

Deze organisatie zet zich al jaren actief in voor iedereen die ten onrechte van zijn/haar vrijheid wordt beroofd. Enkele cijfers: •aantal deelnemers: 380 cartoonisten •aantal verschillende landen: 52 •aantal inzendingen: 1.125 Overzicht winnaars volwassenencategorie: •1ste prijs ‘de tinnen pot’: Ali Ghanaat (Iran) •2de prijs ‘de koperen pot’: Jamal Rahmati (Iran) •3de prijs ‘de aarden pot’: Aliyeh Mazaheri (Iran) •4de prijs ‘de inktpot ‘: Norbert Van Yperzeele (België) •prijs van stad Bialogard: Zygmunt Zaradkiewicz (Polen) •prijs Amnesty International: Carlos Amorim (Brazilië) Overzicht winnaars jeugdcategorie: •Beste internationale inzending: Kani Piriani (Iran) •Beste Belgische inzending: Wolfgang De Bont (België)

Tentoonstelling en catalogus De tentoonstelling van de Olense Kartoenale is nog tot en met 31 december te bekijken in de raadzaal tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. De winnende cartoons en vele andere inzendingen zijn ook gebundeld in een prachtige kleurencatalogus. Dit verzamelalbum is te koop voor 12 euro aan het onthaal van het gemeentehuis en bij Vrije Tijd in het sociaal huis.

Jan Vos uit Noorderwijk won de zomerse fietszoektocht van de Kartoenale.

persbericht: gemeente Olen, foto’s: Marcel Nelis/KempenNieuws.be