Herenthout schenkt schoolbanken en stoelen aan Hodora

Gemeente Herenthout schenkt oude schoolbanken en stoelen aan Hodora

Gemeenteschool Klim-Op heeft bij het begin van het schooljaar nieuw meubilair aangekocht. Bij het zoeken naar een nieuwe bestemming voor het vorige meubilair, kwam het gemeentebestuur in contact met vzw Hodora uit Nijlen. Deze vereniging zet zich in voor het welzijn in Hodora, een dorpje in Roemenië. De vzw legt de nadruk op structurele hulp en voert voornamelijk grotere projecten uit. Zo heeft de vzw in haar 28-jarig bestaan in Hodora al een schoolgebouw, een bibliotheek, een feestzaaltje en een jeugdlokaal gebouwd. Sinds haar ontstaan brengt de vzw ook goederen ter plaatse, en het gaat hier dan vooral over meubelen en kleding.

De vrijwilligers van vzw Hodora waren dan ook blij dat ze vorige week de 48 oude schoolbanken en 20 stoelen in ontvangst mochten nemen voor hun adoptiedorpje in Roemenië.

De geschiedenis van Hodora vzw VZW Nijlen voor Hodora In juni 1989, tijdens het bewind van dictator Ceaucescu in Roemenië, adopteerde de gemeente Nijlen het dorpje Hodora, in het noordoosten van Roemenië. Hodora is een deelgemeente van Cotnari, dat in totaal 10 dorpjes telt. In januari 1991 werd het gemeentelijk comité Nijlen voor Hodora opgericht en in juli 1991 werd een eerste bezoek gebracht aan Hodora. Sindsdien gingen er jaarlijks één of meerdere bestelwagens en/of vrachtwagens met hulpgoederen naar Hodora. In maart 2003 werd het comité omgevormd tot VZW en in juni 2009 kwam er dan een officieel verbroedering tussen de gemeenten Nijlen en Cotnari-Hodora.

In de beginjaren werden vooral pakketten met kleding en schoenen uitgedeeld aan alle gezinnen en werden pakketten met schoolgerief, speelgoed en koeken uitgedeeld aan de kinderen. Sinds 1999 ligt de nadruk op structurele hulp voor het ganse dorp en worden grote projecten uitgevoerd. Zo startte men in 1999 met de bouw van een nieuw schoolgebouw, waarin op de bovenverdieping 4 klassen, sanitair, een directielokaal en een secretariaat ondergebracht zijn. Op de benedenverdieping bevinden zich 2 kleuterklassen, een bibliotheek en toiletten voor de kleuters. Later werden op het schooldomein nog een feestzaaltje, een magazijn en een keuken gebouwd. De VZW plant om in de toekomst nog een sanitair blok te bouwen op school, en een sportzaaltje voor de schoolkinderen. De VZW richtte een jeugdbeweging op, en voor hen werd een jeugdlokaal verbouwd en ingericht.

Een grote leegstaande schuur werd omgebouwd tot feestzaal voor de inwoners van het dorp. Bij het wijkschooltje en jeugdlokaal werd een speeltuin aangelegd en aan het station werd een nieuw wachthuis gebouwd. Aan het dokterskabinet werd een sanitair blok gebouwd. Aan de gemeente werd een brandweerwagen geschonken, en 4 Nijlense brandweermannen gaven gedurende enkele dagen een opleiding aan 5 mannen uit Hodora. Sinds 2007 gaan iedere zomer een aantal jongeren uit Nijlen en omstreken een week naar Hodora, voor een speelweek met de kinderen en de leiding van de plaatselijke jeugdbeweging. Vanaf 2012 ging reeds 5 maal een groep van leerlingen en leerkrachten uit Berlaar ter plaatse, om les te geven in de school en sedert 2013 gaan jaarlijks leerlingen en leraars van TSM (Technische Scholen Mechelen) bouw- en verbouwingswerken uitvoeren in Hodora, in het kader van hun buitenlandse stage.

In de loop der jaren investeerde de VZW uit Nijlen reeds ongeveer 300.000 € in Hodora. Dit bedrag omvat zowel de uitvoering van de projecten ter plaatse, als het vervoer om de materialen ter plaatse te krijgen en de aankopen die in België of in Roemenië zelf gedaan worden. Behalve Hodora worden ook de inwoners van het buurdorpjes Iosupeni jaarlijks geholpen. Een ander buurdorpje, Bahlui mocht in het verleden ook al steun ontvangen vanuit Nijlen en hoofdgemeente Cotnari kreeg ook al de nodige hulp. Aan een ziekenhuis in de stad Iasi (op 50 km van Hodora) werden vorig jaar toiletstoelen geschonken, en in het naburige stadje Hîrlau (op 18 km van Hodora) worden een ziekenhuis, een kleuterschool en een instelling voor personen met een handicap gesteund. Tot op heden worden ook nog steeds goederen ter plaatse gebracht, en het gaat dan hier dan vooral om kleding en meubels.

Wie meer info wil over de VZW en haar werking, kan terecht op de facebookpagina Nijlen voor Hodora, of bij voorzitster Lieve Verelst (lieve.verelst@telenet.be of 0486 68 03 36 of via messenger).

DELEN
Vorig artikelDieven stelen 2 ton koper
Volgend artikelSanne Cant mikt op Europese titel veldrijden
De mens achter het nieuws. Ludo zette 39 jaar geleden zijn eerste stappen bij Dagblad Het Volk, bouwde mee de berichtenkrant van TV Kempen & RTV uit en maakte de site van ThalsFM groot. Nu is hij hoofdredacteur.