Francesco-paviljoen wordt bruisende citymall

Het leegstaande Francesco-paviljoen in de Bovenrij in Herentals wordt straks een inspirerende campus voor startende ondernemers. Het stadsbestuur bereikte een akkoord met de zusters om de site gedurende twee jaar met dit doel te mogen beheren. “We zorgen met Upstores City voor een unieke invulling van een authentiek pand”, stelt burgemeester Mien Van Olmen: “En we verhinderen dat dergelijk pand op een strategische locatie zou leeg komen te staan, in afwachting van een definitieve herbestemming.”

Met de eerste Upstores City komt er een nieuw retailconcept naar Herentals. Upstores wil in het Francesco-paviljoen een bruisende citymall vestigen, een collectie van winkels in het hart van het kernwinkelgebied. Dit kadert helemaal in de visie van het stadsbestuur om voluit voor bruisende winkelstraten te gaan, maar ook om de stadstroeven verder uit te spelen. Naast deze nieuwe bruisende citymall biedt het pand mogelijkheden voor sociale economie, co-working spaces, diensten en ambachten.

“Dit is een kers op de taart van ons kernwinkelgebied”, zegt schepen van Middenstand Yoleen Van Camp. “Aan onze historische Bovenpoort opent binnenkort een overdekte indoor citymall. Het wordt een thuis voor ondernemers die (nog) niet klaar zijn voor een vast winkelconcept, bijvoorbeeld doordat ze niet op de klassieke winkeldagen en -uren doorlopend geopend kunnen zijn. Ook het vaste 3-6-9 huurcontract schrikt nog veel ondernemers en handelaars af om (meteen) de stap te zetten naar een vast winkelconcept.”

Upstores City is het concept van topondernemer Lars Haesen, die al ervaring heeft met een vergelijkbaar initiatief in het shoppingpark van Olen. “Maar dergelijk concept komt pas goed tot zijn recht in een echte shoppingstad, in het winkelhart”, verzekert hij. “Deze locatie is een gedroomde hot spot.”

Ook UNIZO Neteland, dat de UNIZO-leden van Herentals, Herenthout en Olen vertegenwoordigt, was van bij de start betrokken bij de onderhandelingen. Gert Lathouwers, voorzitter van UNIZO Neteland: “Op deze manier geven we zuurstof aan ondernemerschap en geven we proactief invulling aan leegstaande panden in het kernwinkelgebied. Upstores City is de ideale broedplaats voor ondernemend talent en creëert extra beleving in ons kernwinkelgebied. Daar worden uiteindelijk alle ondernemers beter van. Daarom ondersteunen we graag mee dit initiatief.”

In het voormalig schoolpand is niet alleen ruimte voor ondernemerschap en retail. Schepen van Sociale Zaken Peter Bellens: “Ook KOSH zal hier met enkele klassen tijdelijk nog onderdak vinden en ondertussen dienden zich ook al enkele geëngageerde burgers aan om een innovatief concept uit de deeleconomie in de praktijk om te zetten. Het pand biedt plaats voor maakateliers en creatieve ruimten, waar starters, kunstenaars en sociale economie-ondernemers zich ten volle kunnen uitleven. Zij zouden dan productie in het atelier én verkoop in de vlakbij gelegen handelsruimtes kunnen combineren. Op die manier willen we samenwerking tussen onderwijs, ondernemerschap en sociaaleconomiebedrijven stimuleren. Ook voor sociale projecten kan hier plaats voorzien worden.”

DELEN
Vorig artikelAssistentiewoningen hebben ondergrondse afvalcontainers
Volgend artikelAvondwandeling voor AED-toestel
Bart is al zo’n 30 jaar redacteur en copywriter. U kent hem wellicht van zijn wekelijkse column in Deze Week, waarin hij op een persoonlijke en afwisselend filosofische en ludieke manier zijn licht laat schijnen over het wel en wee in de Kempen.