Meer licht ’s nachts in Grobbendonk en meer LED’s

Grobbendonk doet het licht terug aan en schakelt in recordtempo over naar LEDs.

Grobbendonk heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2024 om te bouwen naar ultrazuinige LED-verlichting. Daarmee is ze in de Kempen pionier, geen enkele gemeente doet het sneller dan Grobbendonk. Om de snelle omschakeling mogelijk te maken, tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via de versnelde ombouw mikt Grobbendonk vooral op een forse daling van haar energieverbruik en CO2-uitstoot. Voor de lokale verkiezingen vroeg ‘Grobbendonk in Beweging’ (GiB), de partij van burgemeester Marianne Verhaert, dat de straatverlichting niet meer om elf uur ’s avonds zou uitgeschakeld worden. Die verkiezingsbelofte komt de burgemeester nu na. De straatlampen in Bouwel en Grobbendonk zullen geleidelijk terug gaan branden.

“Doordat de verlichtingspalen één voor één handmatig opnieuw moeten worden aangestoken, een werk van lange adem, hebben we besloten om tegelijkertijd de verlichting ook te verledden. Hiermee verminderen we het verbruik drastisch, wat ook een goede zaak is om ons klimaatdoel te halen. Met de verledding kan het licht ook ‘s nachts blijven branden.” Aldus burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

Na de beslissing van de gemeenteraad op donderdag zullen de werken snel worden aangevat. Het gemeentebestuur mikt dat de werken tegen 2024 afgerond zijn.

Daarmee is Grobbendonk dé Kempense pionier in de verledding van de openbare verlichting. “Het doel van Vlaanderen is om tegen 2030 alle verlichtingspalen met LED-verlichting uit te rusten. Dat wij op 6 jaar meer dan 2.000 verlichtingspalen in Bouwel en Grobbendonk omschakelen is toonaangevend. We doen het dubbel zo snel als andere gemeenten. ” Aldus schepen voor milieu, Johan Verhaegen (GiB). De aanpassing van de lampen gebeurt in samenwerking met Fluvius.

Minimale hinder voor buurtbewoners

Zoals altijd tracht Fluvius alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd. In december 2020 zal men starten in de wijk ten westen van het Astridplein (Eikenlei/ Kretbosstraat ea) . LED-ombouw van Grobbendonk in cijfers In Grobbendonk staan momenteel 2036 verlichtingstoestellen opgesteld die samen in 2018 563.842 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO2-uitstoot van 130.811 kg.

Vandaag staan er 164 LED-toestellen in Grobbendonk. Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2024 moeten er 312 toestellen per jaar worden omgebouwd. Dankzij die snelle LED-ombouw dalen het energieverbruik en de CO2-uitstoot 12 tot 15 keer sneller dan via het huidige ombouwprogramma.