Umicore zorgt voor batterijprimeur ‘second life’

ENGIE en Umicore hebben dinsdagnamiddag het allereerste industrieel ‘second life’ batterijsysteem in België in gebruik genomen. Dat gebeurde op de site van Umicore in Olen. Dit systeem bestaat uit 48 gebruikte batterijen, afkomstig van elektrische wagens, en vormt nu één grote opslagbatterij van 1 MW. Een primeur in België en een stapje voorwaarts richting de circulaire economie! Nu de elektrische wagen steeds meer aan populariteit wint, rijst de vraag wat er zal gebeuren met alle gebruikte batterijen wanneer ze einde levensduur zijn voor gebruik in de wagen. Umicore kan die batterijen recycleren, maar vaak kunnen ze ook nog hergebruikt worden als energieopslagsysteem. ENGIE, een wereldspeler in energie en diensten, en Umicore, wereldspeler in de productie en recyclage van materialen voor herlaadbare batterijen, hebben de handen in elkaar geslagen en passen dit principe nu ook voor de eerste keer toe op een industriële site in België.

Het innovatief project levert een belangrijke bijdrage aan de transitie naar duurzame energie door middel van netbalancering. Bovendien vormt het een unieke testcase in het kader van de circulaire economie en de omschakeling naar hernieuwbare energie. 

foto’s: Marcel Nelis/KempenNieuws.be