Sapmobiel perst 6.500 kg appelsap

Sapmobiel perst 6500 kg appelsap in Grobbendonk.

De eerste doortocht van de Sapmobiel in Grobbendonk werd een onverhoopt succes. Inwoners konden er met hun overschot aan appels terecht. Ook de leerlingen van de kleuterklassen kwamen een kijkje nemen en konden er proeven van het versgeperst appelsap. De Sapmobiel nam plaats op de wekelijkse markt in Grobbendonk. Meer dan 40 gezinnen brachten 6500 kilo aan appelen, waarna de aanleveraars van het fruit hun eigen appelsap mee naar huis konden nemen. Op bepaalde momenten was het aanschuiven om het fruit te laten persen. Ook de kleuters uit de derde klas van de 5 Grobbendonkse kleuterscholen kwamen een kijkje nemen. Met open mond zagen ze hoe de Sapmobiel werkt. Ze hielpen met de appelen op de transportband te leggen en enkele minuten later zagen ze hoe hun geperst appelsap uit het kraantje kwam gelopen. Ze konden ook proeven van het zelfgemaakte sap.

“Het leuke van het event is dat kinderen de appelen die ze onder hun eigen bomen bij elkaar rapen naar de Sapmobiel kunnen brengen. Daar kunnen ze zien hoe er sap van gemaakt wordt dat ze bovendien mee naar huis mogen nemen. Ook voor onze kleuters was het een grote belevenis en leerden ze spelenderwijs het het proces kennen van appelboom tot appelsap.” Aldus schepen Johan Verhaegen (GiB). Ondanks een tegenvallende appeloogst door de lange hitte, was de Sapmobiel volledig volgeboekt. “Het was een groot succes. In onze gemeente zaten we bijna aan het dubbele van wat er normaal wordt binnengebracht. Daarom plannen we alvast een afspraak voor volgend jaar in.” Aldus Marianne Verhaert (GiB), burgemeester Grobbendonk. Voor een exacte datum is het nog even wachten. Wie de mobiele Sapmobiel dit jaar nog naar wil gebruiken kan terecht op enkele andere locaties in onze regio. Meer informatie via www.desapmobiel.be.  

DELEN
Vorig artikelBrommobiel botst met terreinwagen
Volgend artikelDrie diefstallen, dieven stelen geld
De mens achter het nieuws. Ludo zette 39 jaar geleden zijn eerste stappen bij Dagblad Het Volk, bouwde mee de berichtenkrant van TV Kempen & RTV uit en maakte de site van ThalsFM groot. Nu is hij hoofdredacteur.