Bestuur en oppositie zien duivenvangst helemaal anders

 Het schepencollege maakt dit jaar maar liefst 13.575 euro vrij voor het vangen en doden van deze vogels. De motivatie van het college, samengevat: duiven drukken, krijgen kleintjes en kunnen ziek zijn. Ze zijn dus ongedierte. Sp.a-voorzitster Liese Bergen heeft het niet begrepen op schepen van dierenwelzijn Yoleen Van Camp.

Liese Bergen: “Onze Herentalse schepen gaat hiermee in tegen het standpunt van haar eigen partij en minister Ben Weyts. sp.a begrijpt dat duiven problemen kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de populatie onder controle gehouden wordt. Maar de manier waarop het schepencollege van Herentals dit aanpakt, katapulteert ons terug naar de vorige eeuw.

Wrede methode

Liese Bergen: “Het schepencollege wil de duiven laten vangen in netten of kooien door een gespecialiseerde firma. Daarna worden ze waarschijnlijk vergast. Ze sterven een zeer pijnlijke dood. Dit is geen goede oplossing. Deze methode versnelt de voortplanting bij de duiven die achterblijven. Meer nog, na enkele maanden wordt de vrijgekomen ruimte ingenomen door een volledig nieuwe duivenpopulatie. Deze beslissing brengt enkel een vicieuze cirkel op gang. Bovendien kost deze methode de stad veel geld. Het lijkt alsof het schepencollege zich liever laat pluimen dan het probleem echt aan te pakken.” Er zijn alternatieven Nochtans zijn er betere, diervriendelijke en op termijn goedkopere alternatieven.

Liese Bergen: “Waarom kiest het schepencollege niet voor een contraceptieve duiventil, in buurt van de Grote Markt of de kerk van Noorderwijk, waar de grootste populaties zich bevinden? In zo’n duiventil worden de eieren die deze dieren leggen vervangen door gipsen exemplaren. Zo houd je de duivenpopulatie op een diervriendelijke manier onder controle. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Moeskroen, Rotterdam en Aken. De duiven kunnen ook gevoederd worden met contraceptieve zaden. Deze methode is zeer eenvoudig en efficiënt. Steden als Tongeren, Diepenbeek, Leopoldsburg en zelfs Brussel bewijzen dat elke dag.”

DELEN
Vorig artikelAuto over de kop na botsing
Volgend artikelInbrekers viseren bestelwagens met werkmateriaal
De mens achter het nieuws. Ludo zette 39 jaar geleden zijn eerste stappen bij Dagblad Het Volk, bouwde mee de berichtenkrant van TV Kempen & RTV uit en maakte de site van ThalsFM groot. Nu is hij hoofdredacteur.