Marianne Verhaert legt eed af

Na het Vlaamse Parlement legden ook de 150 Kamerleden gisteren de eed af. Onder de nieuwkomers ook een nieuw Kempens gezicht: Marianne Verhaert, burgemeester van Grobbendonk. Met 11.082 stemmen werd Verhaert verkozen als volksvertegenwoordiger. Ze stond op de tweede plaats op de Open Vld lijst voor de Kamer.

“Een eedaflegging is altijd een speciaal moment. Het voelt een beetje als een eerste schooldag. Alles is nieuw en de weg vinden in dit statige gebouw is ook niet altijd even makkelijk.”

Verhaert legde in december nog de eed af als burgemeester van Grobbendonk. Maar de burgemeesterssjerp zal ze ook als volksvertegenwoordiger blijven dragen. “Als burgemeester heb je een veel sterkere vinger aan de pols en weet je wat er lokaal leeft. Een mandaat in Brussel kan er voor zorgen dat je meer kan wegen op de dossiers die lokaal van groot belang zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan mobiliteit of veiligheid. Ik wil niet in de ivoren toren van de wetstraat belanden.” Verhaert is ook de enige verkozene uit de Kempen voor Open Vld. “Onze regio heeft nood aan een sterke vertegenwoordiging in Brussel. Federale thema’s die de Kempen aanbelangen zal ik met veel vuur verdedigen. Maar ook in het Vlaams Parlement zal ik, achter de schermen, hard werken om de Kempen een sterke stem te geven. Mijn contactenboekje is al goed uitgebreid.” In welke commissie Verhaert deze legislatuur zal zetelen, is nog niet bekend. “Als ingenieur lijken mij de commissies infrastructuur en bedrijfsleven wel interessant. Maar hiervoor is het nog even afwachten. Ik ga me eerst focussen op mijn trouw die er volgende week al aankomt. Door de campagne heb ik amper tijd gehad om mijn trouwkleed te gaan passen.” besluit Marianne Verhaert.