Boerkescomité wint Olense cultuurprijs

Het boerkescomité wint de cultuurprijs 2019 Op vrijdag 14 juni reikte het lokaal bestuur Olen de tweejaarlijkse cultuurprijzen uit. De cultuurprijs voor verenigingen ging dit jaar het Boerkescomité. Dit comité, ontstaan in de schoot van vzw Keizer Karel Olen, organiseerde in 2007 voor het eerst het Boerkesfeest. De eerste zondag van september was het vroeger altijd kermis in O.-L.-V.-Olen. Het boerkescomité wilde de kermis van weleer terug tot leven brengen. Zo is het Boerkesfeest ontstaan. In 2009 ontving het Boerkescomité de prijs ‘Dorp met toekomst is’ die werd uitgereikt door de Vlaamse overheid voor het dorp dat kleinschalige acties uitvoert die het dorpsleven warmer en gezelliger maken. En dat heeft het comité met het Boerkesfeest 10 jaar lang waargemaakt. Het boerkesfeest was een echt volksfeest, maar met dat tikkeltje meer. Met een divers en bijzonder aanbod aan volkse muziek, kermisattracties, straattheater en -animatie en culinaire lekkernijen uit grootmoeders tijd, voelde jong en oud er zich welkom. Het boerkescomité had ook oog voor het culturele erfgoed. Zo werden er volksspelen georganiseerd en konden ploegen het tegen elkaar opnemen in de competitie ‘boerendarts’. Het boerkescomité kon voor de organisatie van het boerkesfeest rekenen op de medewerking van talloze verenigingen uit (O.-L.-V.-)Olen. Op 10 jaar tijd heeft deze vrijwilligersgroep iets moois opgebouwd en daarom verdient deze ploeg de cultuurprijs. Zij hebben Olen mee op de kaart gezet en 10 jaar garant gestaan voor een kwaliteitsvolle activiteit dat heel veel Olenaars samenbracht. Het boerkescomité ontving daarvoor een mooie geldprijs van het lokaal bestuur en een bronzen ‘boerke’.