Zandpand opent de deuren

  In de Zandstraat in Herentals is het Zandpand officieel geopend. In deze vernieuwende conceptwinkel kunnen startende ondernemers hun producten en concepten uitproberen, als opstap naar een vaste winkel. Zo verhoogt het stadsbestuur de beleving, stimuleert het ondernemerschap en komt er extra leven in het kernwinkelgebied van Herentals.

  De eerste vier starters tekenden een overeenkomst voor drie maanden, met de mogelijkheid om dit twee keer te verlengen. De starters zijn Catty Vergult (pimpen van meubels), Marie Pierre Govaerts (breiwerk), Yasmin Klockaerts (kleding) en Michel Rastiau (professionele drones). Vanaf vrijdag 7 juni openen zij de deuren voor bezoekers en shoppers.

  Schepen van middenstand Yoleen Van Camp: “Het stadsbestuur huurt het handelspand. Hierdoor betalen de starters geen huur, maar slechts een maandelijkse gebruiksvergoeding. Als blijkt dat hun concept aanslaat, kunnen ze een eigen handelszaak opstarten, uiteraard bij voorkeur in de Herentalse winkelstraten. Ook daar zal het stadsbestuur, in samenwerking met Unizo, de nodige ondersteuning bieden. Als starters doorstromen een vast winkelconcept, komt er plaats vrij in het Zandpand. Dus ook voor het najaar zoeken we nog ondernemers die hun concept willen uittesten. Starters kunnen zich altijd aanmelden bij herentals.be/zandpand.”

  Het Zandpand werd ingericht door interieurarchitecte en projectleider bij de stadsadministratie, Veerle Baeten. Er is bij de inrichting rekening gehouden met het DNA van de stad. Zo werd de kleur rood consequent doorgetrokken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze kleur het best bij Herentals en de Herentalsenaren past: rood staat immers voor passie en bezieling.

  Er werkten heel wat Herentalse bedrijven mee aan de inrichting. De houten units en vitrinekast werden gemaakt door Vanhoof bvba, de bestickering van de etalage en het pand gebeurde door de firma Text It en de verlichting is van Metalight. Ronald Vetters stelde zijn winkelinrichting ter beschikking.

  Zandpand, het starterspand in de Zandstraat 25, maakt deel uit van het project Straat in het Vizier en is mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie Antwerpen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

  Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese Samenwerking: “De provincie Antwerpen vindt het heel belangrijk om haar steden en gemeenten te ondersteunen in hun detailhandelsbeleid om zo samen met hen leefbare kernen te creëren. Het Zandpand in Herentals is één van de grote werven uit het project “Straat in het vizier”. Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) investeren Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen zo 818.000 euro in de winkelkernen van Herentals, Mol, Geel, Hoogstraten en Heist-op-den-Berg. Dit initiatief van de stad Herentals bewijst dat we met dit project wel degelijk een extra stimulans kunnen geven aan het ondernemerschap in de Kempen.”

  Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie: “Met het Zandpand promoten we een creatieve invulling van leegstaande winkelpanden in Herentals, wat zeker een nieuw elan geeft aan de Zandstraat. Niet alleen startende ondernemers krijgen met deze locatie een extra boost en ondersteuning, het initiatief komt ook alle andere ondernemers in de straat ten goede. Met haar team van detailhandelscoaches trekt de provincie Antwerpen dit soort trajecten al enkele jaren met veel succes mee op gang. Herentals was één van de eerste steden die daar een beroep op deden.”

  Vanaf zaterdag 8 juni is het Zandpand open van dinsdag tot en met zaterdag, telkens van 10 tot 18 uur.