Provinciale toelage van 10.000 euro voor VOC Neteland vanaf 2020

Verdubbeling provinciale subsidie voor opvang gewonde wilde dieren in de pijplijn.

“Het provinciale bestuursakkoord voorziet een verdubbeling van de steun voor dierenopvang”, aldus gedeputeerde voor dierenwelzijn Luk Lemmens. Daardoor verdubbelt ook de provinciale toelage voor het VOC Neteland (het opvangcentrum voor gewonde wilde dieren). Concreet zou VOC Neteland vanaf 2020 kunnen rekenen op een structurele dotatie van 10 000 euro per jaar. Gedeputeerde Lemmens roept de gemeenten van het werkingsgebied op om ook hun duit in het zakje te doen. De stad Herentals maakte met schepen van Dierenwelzijn Yoleen Van Camp (N-VA) meteen werk van de gemeentelijke samenwerkingsovereenkomst, die een jaarlijkse bijdrage van 1000 euro omvat.

“Het VOC Neteland levert zeer mooi werk in de opvang en revalidatie van wilde dieren in nood. Vorig jaar werden zo’n 3.300 gewonde wilde dieren opgevangen. Omdat het werkingsgebied verschillende gemeenten omvat, en het werk dat de organisatie verricht in stijgende lijn gaat, nemen we als provincie onze verantwoordelijkheid. Wij rekenen op een verdubbelde toelage voor VOC Neteland vanaf 2020”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Dierenwelzijn.

In één beweging pleit de provincie er ook voor dat de betrokken gemeenten ook werk maken van jaarlijkse middelen. Recent stapte Herentals in, na Geel, Grobbendonk, Nijlen, Heist-op-den-Berg en Berlaar. Schepen van Dierenwelzijn in Herentals Yoleen Van Camp (N-VA): “Wij tekenden de standaardovereenkomst die een jaarlijkse dotatie van 1000 euro omvat. Het is belangrijk dat àlle gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en instappen. Daarna kan wat ons betreft zeker gepraat worden over de gezamenlijke pot, verdeelsleutel en verdere samenwerkingsmodaliteiten”. Fractieleider voor N-VA in de Berlaarse gemeenteraad Thomas Wellens vult aan:” Het VOC heeft bijvoorbeeld plannen om ook het vervoer van gewonde dieren op te nemen. Dat zou voor de politie en dus gemeenten een belangrijke taakontlasting betekenen. Ik zal dit punt dan ook meenemen naar de volgende gemeenteraad.”

DELEN
Vorig artikelZwanenberg is 2e fietstraat in Herenthout
Volgend artikelElke stem telt (12): ‘Kiezen voor de goei’
De mens achter het nieuws. Ludo zette 39 jaar geleden zijn eerste stappen bij Dagblad Het Volk, bouwde mee de berichtenkrant van TV Kempen & RTV uit en maakte de site van ThalsFM groot. Nu is hij hoofdredacteur.