Jong striptalent verbeeldt oorlogsleed

    In het kader van het kunstenparcours ‘Stormloop’ kun je in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst in Herentals (Markrgavenstraat 89) nog tot 26 mei genieten van een tentoonstelling van projecten uit het atelier ‘animatie en video’. Blikvanger hiervan zijn de 54 uitgestalde pagina’s uit het stripalbum ‘Nooit meer oorlog’ van het jonge talent Stef Janssens (17).

    “Kippenvel!”, zegt leerkracht Ann Van Roey als ze haar blik laat gaan over de tekeningen, die nog van tekst moeten worden voorzien. Stef, leerling latijn-wiskunde in kOsh-campus Collegestraat, beeldt op een pakkende manier het leed van WOI uit, aan de hand van de belevenissen van de Belgische soldaten Fons, Marcel en Jan. “Het verhaal kent een triest einde maar je legt het toch niet met een slecht gevoel weg”, licht Stef een tipje van de sluier. Op de vloer van de vitrine ligt een deel van zijn research uitgespreid. “De eerste wereldoorlog fascineert me”, zegt de jonge tekenaar, die ervan droomt professioneel stripauteur te worden. “Alles in het verhaal klopt historisch.”

    Stef, die zweert bij de klare lijn, was een fan van stripklassiekers als ‘Jommeke’ en ‘De Blauwbloezen’, later van de albums van Jacques Tardi. Hij ging al vanaf het tweede leerjaar naar de kunstacademie en volgde twee jaar op rij de Stripgidsacademie in Turnhout. Eerst wil hij nog Nederlands, Latijn of geschiedenis studeren voor zijn algemene vorming. Daar wil hij nog de richting beeldverhaal aan St.-Lucas aan toevoegen.

    De tentoonstelling is te bezichtigen op maandag, dinsdag en woensdag van 13 tot 21 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur. Op zon- en feestdagen enkel in de vitrine.

    Wie de met tekst afgewerkte pagina’s van Stef wil bewonderen, kan naar de tentoonstelling van de eindejaars van de academie op 22 en 23 juni in de oude schoolgebouwen van de Voorzienigheid in de Wolstraat. (Foto’s Marcel Nelis)