Auditeur Raad van State geeft N-VA gelijk in dossier verkiezingsbetwistingen

Auditeur Raad van State adviseert om alle klachten tegen N-VA Herentals te verwerpen

Begin dit jaar werd N-VA Herentals door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen over de hele lijn vrijgesproken van de klachten ingediend door oppositiepartijen sp.a, Groen, Open Vld en HA. Deze partijen dienden tegen deze vrijspraak echter beroep in bij de Raad van State. De Auditeur van de Raad van State adviseert nu om al deze klachten te verwerpen, het ingediende beroep af te wijzen en de verkiezingen in Herentals eindelijk geldig te verklaren.

Voorzitter Arnout De Cuyper is niet verrast: “Wij hebben van bij de start gezegd dat wij helemaal niets verkeerd hebben gedaan tijdens de campagne en dat we deze lasterlijke beschuldigingen punt per punt zouden weerleggen. We hebben dat een eerste keer met succes gedaan voor de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en dat nogmaals uitvoerig herhaald voor de Raad van State. De Auditeur die de klachten uitgebreid heeft onderzocht en nu advies moet uitbrengen volgt alvast onze argumenten over de hele lijn.”

“Dit is een gezaghebbend advies dat ons zeer hoopvol stemt. Wij wachten nu de uitspraak door de Raad van State af. Wij blijven teleurgesteld in de houding van vooral Groen en sp.a. Je kan politiek van mening verschillen en soms mag het wel eens botsen. Maar maandenlang beschuldigingen uiten enkel en alleen om een partij en zijn mensen te schaden heeft niets met politiek of met onze mooie stad te maken. Op zo’n manier natrappen is in een democratie niet fatsoenlijk.”

De Auditeur is op aantal punten trouwens opvallend scherp voor de lichtzinnigheid waarmee sp.a, Groen, Open Vld en HA hun klachten hebben ingediend. Zo spreekt de Auditeur op een bepaald punt zelfs over blote beweringen die gespuid worden zonder zelfs maar een begin van bewijs aan te brengen.

foto: archief