Agressie op lijn Turnhout-Binche nefast voor dienstverlening

treinsporen, rails

20 afgeschafte treinen Turnhout-Binche door agressie in Wallonië

Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals heeft opgevraagd bij kabinet Mobiliteit, blijkt dat er het laatste jaar 20 gevallen van agressie waren op de lijn Turnhout-Binche, goed voor 20 afgeschafte treinen en 1872 minuten vertraging. “Dat 18 van die 20 incidenten zich voordeden op het stuk tussen Brussel en Binche, is nogmaals het signaal dat het splitsen van deze lijn een topprioriteit moet zijn volgende legislatuur. De Kempenaar moet niet opdraaien voor de problemen in Wallonië,” aldus Van Camp.

Op de lijn Turnhout-Antwerpen werden in 2018 in totaal 18 gevallen van agressie gemeld, goed voor in totaal 505 minuten vertragingen maar geen afgeschafte treinen. Voor wat betreft Mol-Antwerpen, waren er 6 incidenten met agressie tussen Mol en Herentals. 16 treinen werden er afgeschaft ten gevolge van agressie, goed voor een totaal van 1267 minuten vertraging. Turnhout-Binche ten slotte, daar waren er dus 20 incidenten met agressie, goed voor 20 afgeschafte treinen, 76 treinen met gevolgvertraging omwille van die incidenten en 1872 minuten aan vertraging.

Yoleen Van Camp: “Het sluit aan bij wat wij Kempense pendelaars de voorbije jaren merken en horen van conducteurs op deze lijn, namelijk dat het stuk in Wallonië problematisch is. Incidenten qua infrastructuur, rollend materieel, stakingen van het Waalse personeel en agressie van treinreizigers zijn schering en inslag. Er is geen enkele reden waarom de Kempenaar, die dagelijks van en naar Brussel moet, moet opdraaien voor problemen op spoorlijnen in Wallonië. Dit is dus het zoveelste argument om deze lijn te splitsen, een argument waar ook de NMBS oren naar heeft. Er is een oplossing voor deze trein beloofd in het nieuwe vervoersplan van 2020, en dat zou dan meteen ook één van de prioriteiten zijn waar ik mij volgende legislatuur op wil focussen, als de Kempenaar mij daar opnieuw het vertrouwen voor geeft.”