Herentalsenaar loopt voor het goede doel door Himalaya

Luc Hapers uit Herentals loopt in september letterlijk de hele Nepalese Himalaya over. De Great Himalaya Trail schotelt in zijn meest extreme versie een parcours van 1.600 km voor met maar liefst 55.000 hoogtemeters. In die tocht van 60 tot 80 dagen moet hij zowel subtropische jungle als hoog alpine gebergte overwinnen met enkel een licht rugzakje. Om zijn prestatie kracht bij te zetten, zamelt hij fondsen in voor het goede doel Cunina, de organisatie uit Geel die al sinds 1996 actief is in Nepal met onderwijsprojecten.

“Ik wil steeds mijn grenzen verkennen en verleggen.”, zegt Luc Hapers (48 jaar). “Mijn liefde voor bergen en avontuur heeft me uiteindelijk naar het dak van de wereld geleid. Kunnen lopen in de Himalaya, tussen de hoogste bergen ter wereld, is een droom die uitkomt. Ik heb het al te veel uitgesteld, maar half september vertrek ik eindelijk.”

“Het is zeker niet mijn eerste avontuur”, gaat Luc verder. “Een zware trektocht in de Andes en verschillende ultralopen van 100 tot 320 km vormden al een goede voorbereiding. Maar de Great Himalaya Trail gaat zeker mijn grootste avontuur van allemaal zijn.”

“Wat ik zeker niet ga doen, is deze tocht onderschatten. De afstand, de hoogtemeters en de verschillende klimaten gaan absoluut parten spelen. Om zo licht mogelijk te lopen, slaap en eet ik in lokale lodges en teahouses onderweg. Maar ik ga veiligheidshalve toch een tentje meenemen voor noodgevallen. Het blijft een tocht vol risico’s en ik zou nog graag mijn avontuur kunnen navertellen”, vertelt Luc.

“Mijn grootste uitdaging tijdens deze tocht zal het slapen in de koude zijn. Zelfs in de goede maanden eind september en oktober kan het op die hoogtes zéér koud zijn. Daar kijk ik écht niet naar uit!”

Een hart voor het goede doel

Als het gaat over de steun die Luc wil geven aan het goede doel via zijn tocht, wordt zijn energieke stem ietsje serieuzer. “Ik heb al heel wat afgereisd tijdens mijn leven en ben met veel verschillende culturen in contact gekomen. Daarom besef ik maar al te goed hoeveel onrecht er op de wereld is en hoe gelukkig we mogen zijn dat wij hier zoveel kansen hebben. Dat is de reden dat ik met mijn uitdaging ook iets wilde teruggeven en zo bij te kunnen dragen aan een betere toekomst voor kansarme kinderen.”

“Het juiste goede doel moest voor mij lokaal zijn en mij voldoende vertrouwen schenken dat het geld wel degelijk naar de juiste mensen gaat. Zo ben ik na wat zoekwerk bij het Geelse ngo Cunina uitgekomen. Zij starten later dit jaar met een horeca-opleiding voor studenten in de bergen en dat initiatief ondersteun ik maar al te graag!”, verklaart Luc. “Ten eerste omdat ik zelf een achtergrond in de horeca heb en ten tweede omdat ik weet wat nieuwe kansen kunnen betekenen voor arme, afgelegen gemeenschappen.”

Nu al kan je de (voorbereidende) avonturen van Luc volgen op zijn blog https://lucsbigadventure.weebly.com/ en op de Facebook-pagina https://www.facebook.com/luc.ght.3. Wie zijn tocht en het goede doel wil steunen, kan daar donatiemogelijkheden vinden.