Belgische Saffraan Morkhoven: korter kan de keten niet zijn

Het bedrijfje Belgische Saffraan van Linda Van den Bulck en Marc Leloup dingt mee naar de titel van Korte Keten tijdens de Week van de Korte Keten in de provincie Antwerpen. Stemmen kan nog altijd.

Linda Van den Bulck (61) en Marc Leloup (63) rolden in 2012 per toeval de wereld van de saffraan binnen. “Toen we de boerderij in Morkhoven kochten, hadden we alleen het plan om er een bed & breakfast te beginnen,” vertelt Linda, “maar toen we op reis in Bretagne een saffraanboerin ontmoetten, begon het te kriebelen. Dat ene stuk grond waar we nog een bestemming voor zochten, bleek na een eerste oogst fantastische saffraan op te leven.” De trein was vertrokken.

Door het succes van het saffraanveld kwam er een golf van aandacht op hen af. Heel wat culinaire tijdschriften en groepen bezoekers waren best nieuwsgierig en kwamen in grote getale de allereerste en enige Belgische saffraanboerderij bezoeken. Daardoor liepen de oorspronkelijke plannen voor de bed & breakfast flink wat vertraging op. In juni vorig jaar stonden er opnames gepland in de b&b voor een tv-programma, en die deadline haalden ze net op tijd.

“Elke bloem wordt handmatig geplukt en geselecteerd. We staan erop om die kwaliteit te behouden.” (Linda Van den Bulck, Belgische Saffraan)

Wie graag het verhaal achter het telen van saffraan kent, kan een geleid bezoek plannen aan de boerderij. Linda of Marc leggen je met veel liefde uit hoe elk bloempje handmatig geplukt en geselecteerd wordt, waarom ze ook een zorgboerderij zijn en waarom ze kwaliteit belangrijker vinden dan kwantiteit. Je kan het hele proces met eigen ogen zien én proeven.

Veelzijdig saffraan

Ook voor de gasten van de bed & breakfast is er dankzij de saffraanteelt een speciale toets aan hun verblijf. Ze krijgen, indien gewenst, een uniek saffraanontbijt, waarbij ze ontdekken dat de delicatesse heel wat meer toepassingen heeft dan een klassieker als rijstpap. Linda bedenkt elke keer nieuwe verrassende gerechten en combinaties, steevast met ingrediënten afkomstig van andere lokale boeren, telers en makers. “Ik hou van korte keten. Het is economischer én ecologischer. Bovendien zijn de producten van een korte keten-boer altijd uniek.”

“We vinden het belangrijk dat mensen het hele verhaal meekrijgen als ze aan de slag gaan met onze saffraan.” (Linda Van den Bulck, Belgische Saffraan)

Of je de Belgische saffraan in de winkel vindt? “Zeer beperkt. We doen dat bewust. We vinden het veel te belangrijk dat mensen het hele verhaal meekrijgen als ze aan de slag gaan met onze saffraan.” Bezoekers kunnen hier hun voorraadje aankopen en achteraf bijbestellen. Er is ook één webshop die de Belgische saffraan verdeelt: Belgunique, een shop met Belgische producten én ruimte voor het verhaal achter elk product.

3 redenen waarom Belgische Saffraan de titel Korte Keten Kop verdient:
•Linda en Marc staan met hart en ziel achter de slogan Koop lokaal, denk globaal. Ze zijn trots dat ze een van oorsprong uitheems product succesvol naar hier konden brengen.
•Lokaler kan een delicatesse niet zijn. Niets van de productie wordt gedelegeerd. Elke bloem gaat door hun eigen handen. Dat geeft iedereen een beter gevoel: klanten én boer.
•Belgische Saffraan werkt alleen samen met kleinschalige ambachtelijke producenten uit de streek. Zo wordt bijvoorbeeld de saffraangin gemaakt samen met een ginstoker uit Herentals.

Tijdens de Week van de Korte Keten kan je bij Belgische Saffraan terecht voor verschillende activiteiten: after-work drink, saffraanontbijt en saffraanbrunch. Kijk zeker ook even naar de andere activiteiten in de buurt!

Stem op Belgische Saffraan uit Morkhoven!