Geschiedkundige Kring pleit voor heemhuis

De Herentalse Geschiedkundige Kring stelde in Kasteel Le Paige het nieuwe Historisch Jaarboek van Herentals (XXVII) voor. Het boek bevat 240 bladzijden boordevol wetenswaardigheden over Herentals en is rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s en illustraties, waarvan de meeste nooit eerder werden gepubliceerd. De sterkhouders van de Kring, Jan Cools en Jan Goris, tekenden weer voor het gros van de publicaties. Jef Tegenbos lichtte zijn bijdrage over de geschiedenis van de openbare bibliotheken van Herentals van 1948 tot 1973 toe. Daarin wordt verteld hoe de socialistische bib ‘Volksontwikkeling’ en de katholieke tegenhanger ‘Pol Heyns’ in 1973 samenvloeiden in de Herentalse openbare bibliotheek.

Zowel Hugo Verhaegen, voorzitter van de Herentalse Geschiedkundige Kring, als Ludo Torfs, voorzitter van de heemkundige werkgroep Herentaldum, pleitten bij het stadsbestuur voor een eigen stek, met vergader- en opslagruimte in het centrum van Herentals. “Het is dringend”, aldus Hugo Verhaegen. “Het kleinste gat in de omgeving van Herentals heeft een eigen heemhuis. Wij hebben niets.”

Nog tot 31 januari kun je het jaarboek XXVII aanschaffen tegen de voorintekenprijs van 29 euro.
Daarna bedraagt de officiële prijs 32 euro. Info: Nieuwstraat 20, 2200 Herentals (014 21 33 33); bij voorkeur bellen tussen 8 en 9 uur ’s morgens of tussen 19 en 21 uur ’s avonds; ofwel per e-mail (janm.goris@telenet.be). (Foto’s Marcel Nelis)