De stad door jonge ogen

In de foyer van cc ’t Schaliken in Herentals loopt nog tot eind januari een tentoonstelling van smartphonefoto’s van jongeren met een migratieachtergrond. De toeschouwers herontdekken hun stad door de jonge ogen van onbevangen nieuwkomers.

Vorig jaar bracht het Jongeren Adviescentrum (JAC) van Herentals enkele jongeren van de OKAN-klassen in contact met het aanbod van cultuurcentrum ’t Schaliken. OKAN staat voor onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers. Na dit eerste positieve contact ontstond het idee om verder in te zetten op een samenwerking tussen onderwijs, cultuur en welzijn in Herentals. Workshops rond smartphonefotografie met een tentoonstelling als sluitstuk leken het ideale bindmiddel.

Een elftal jongeren van verschillende leeftijden en origine volgden twee workshops onder leiding van Vicky Bogaert, een autoriteit op het vlak van smartphonefotografie. Ze publiceerde er al twee boeken over. De jongeren gingen met de tips en tricks van Vicky aan de slag op het Openingsfeest van cc ’t Schaliken en tijdens Kunstendag voor Kinderen. Ze trokken ook op ontdekkingstocht door Herentals en omgeving. Zo maakte Abdul (16) uit Irak mooie foto’s van het station en vanuit het reuzenrad van Bobbejaanland. “Herentals is best een mooie stad”, verzekert hij. “De jongeren mogen blij en trots zijn op de resultaten die zijn uitgestald in deze gezellige fotohoek”, zei cultuurschepen Ingrid Ryken. Nog tot eind januari zijn de verrassende creaties van Amin, Ali, Abdul, Nathalie, Ramin, Yane, Yana, Karlijn, Anna, Tahnée en Julie gratis te bewonderen in de foyer van ’t Schaliken. (Foto’s Marcel Nelis)