Landbouwers regio houden hart vast, botulisme treft veestapel boer in Lille

Landbouwers in de Kempen houden hun hart vast. Nadat bij een landbouwer in Wuustwezel 184 van de 200 melkkoeien om het leven kwamen door een botulismebacterie stierven er ook bij een landbouwer in Lille enkele koeien. Ook in Limburg stierven er koeien.

Dieren die er door getroffen worden zakken eerst door hun achterpoten en raken helemaal verlamd.

De oorzaak van de koeiensterfte is een bacterie als gevolg van een botulisme-bacterie dat in het dierenvoer zit. Mogelijk is een kadaver van een met botulisme besmette vogel in een hooibaal terecht gekomen.

De getroffen landbouwers kunnen voorlopig geen aanspraak maken op enige vergoeding uit het Landbouwrampfonds.

Om het botulisme tegen te gaan is vaccinatie met medicatie mogelijk. De vaccins zijn er maar die mogen in ons land niet gebruikt worden.