‘Aanrijtijden politie Kempen blijven scherp’

Uit cijfers die federaal parlementslid Yoleen Van Camp (N-VA) uit Herentals ontvangen heeft van minister Jambon, blijkt dat de gemiddelde aanrijtijden (hoe snel een ploeg aanwezig is na een oproep) van de politiezones uit de Kempen de voorbije 5 jaar scherp blijft. “Bij zeer dringende oproepen zijn alle zones binnen de 10 minuten ter plaatse. Op die manier kunnen ze kort op de bal spelen en in sommige gevallen zelfs levens redden,” aldus Van Camp.

Omdat niet elke oproep naar de politie even dringend is, werken de zones met prioriteitscodes. Zo is code 0 het sein dat er een levensbedreigende situatie plaats heeft. In dergelijke dringende gevallen waren alle zones in de Kempen binnen de 10 minuten ter plaatse in 2017. Balen-Dessel-Mol heeft de beste score met een aanrijtijd van 6 minuten en 43 seconden. Code 1 wil zeggen “zeer dringend” (bijvoorbeeld daders die nog ter plaatste zijn bij een diefstal in een woning). Hier scoort Geel-Laakdal-Meerhout het beste met een aanrijtijd van 7 minuten en 34 seconden. Opvallend is dat de zone Neteland er 17 minuten en 30 seconden over doet, terwijl dit een jaar voordien 10 minuten bedroeg.

Code 2 is dringend (bijvoorbeeld een verkeersongeval met een lichamelijk letsel). Ook hier scoort de zone Geel-Laakdal-Meerhout het beste met een aanrijtijd van 9 minuten en 43 seconden. Code 3 is een routine opdracht (bijvoorbeeld het nazicht van een parkeerprobleem). Ook hier weer scoort de zone Geel-Laakdal-Meerhout het beste, namelijk 13 minuten en 27 seconden. Ten slotte is er nog code 4, dit zijn niet-dringende opdrachten waar niet meteen tijdsdruk achter zit. Ook hier is de zone Geel-Laakdal-Meerhout de beste van de klas met een aanrijtijd van 13 minuten en 30 seconden.

Yoleen Van Camp: “Scherpe aanrijtijden verhogen het veiligheidsgevoel bij de burger en vergroten ook de pakkans van criminelen. Het is dus logisch en goed dat onze zones daar zwaar op inzetten. Onder minister van Binnenlandse Zaken Jambon werd er na jaren van desinvestering opnieuw geïnvesteerd in onze politie. Dankzij de doorgevoerde hervormingen komt er ruimte vrij die de politie toelaat om zich te concentreren op haar basistaken (wijkwerking, controle, interventie, recherche). Dat betekent ook “meer blauw op straat”. Het nationale ANPR-cameraschild zal op termijn 3.000 camera’s tellen. Geseinde, criminele voertuigen zullen geen kant meer uitkunnen op onze wegen. Momenteel is de federale politie bezig met de plaatsing van 1.000 camera’s langs de snelwegen. Ook de lokale politiezones trekken mee aan de kar. De ANPR-camera’s kunnen worden geïntegreerd in één groot netwerk. Ook deze investering zal er mee voor zorgen dat onze zones in de Kempen nog efficiënter en sneller kunnen uitrukken na een oproep. Zone Neteland kan daar nog een tandje bijsteken, wat zich ook toont in het aantal diefstallen in onze zone, en daar gaan we de komende 6 jaar met onze coalitiepartner hard aan werken.”