NSB Noorderwijk op bedevaart naar de Westhoek

De NSB-afdeling Noorderwijk organiseerde vorige zaterdag 29 september een reis naar de Westhoek.

Het was de bedoeling om naast het bezoek van enkele sites als Hill 60 en de Ganzenpoot ook een saluut te brengen aan de graven van

vier jonge Noorderwijkenaren die sneuvelden of aan hun verwondingen bezweken in de Westhoek. En dit ter gelegenheid van de 100 ste verjaardag van het einde van de eerste wereldoorlog.

Het waren Ernest De Lausnay, Karel Van Loy, August Van Dijck en Arthur Helsen die respectievelijk rusten op de militaire begraafplaatsen van Houthulst, De Panne, Adinkerke en Duinkerke. We bezochten de Westhoek met een volle autobus.

Voor de tocht naar de begraafplaatsen werd een optocht samengesteld. Vooraf ging de doedelzakspeler Jef Ooms gevolgd door twaalf vlaggendragers en 46 NSB-sympathisanten. Aan de graven gaf Jos Vermeulen duiding over de identiteit van
de gesneuvelde. Marcel Tubex, Agnes Wijns, Lut Verlinden, Ivo Van Loy en Maria Serneels declameerden passendeteksten. De trompettist Koen Fruru schalde de Last Post terwijl bloemen werden neergelegd door familieleden ofsympathisanten. Onder meer door de oudsten, Don Van Dijck (95 j.), Sus Serneels en Ernest Van Den Bulck. Maar ook door neven en nicht Ivo en Lea Van Loy en Jos Van Dijck. De muziekbox speelde telkens het Belgisch Volkslied en eenmaal het mooie Marialied
O.L.Vr. op ’t Zand van Armand Toremans. Het gebeuren verliep sfeervol en was soms aandoenlijk. Ten slotte werd ‘s avonds tussen enkele duizenden toehoorders de ‘Last Post’ onder de Menenpoort in Ieper bijgewoond.