Blue wednesday bij Geels Open VLD

Goede gezondheidszorg begint bij sterke patiënten
Geelse liberalen organiseren Blue Wednesday rond patiëntenrechten .

Enkele weken geleden lanceerde Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) de nieuwe website mijngezond.belgie.be Hier kan je zelf al jouw medische gegevens op terug vinden. Deze website is een positieve evolutie voor de patiënt en een logisch vervolg op de wet op patiëntenrechten. De patiënt heeft namelijk recht op informatie en kan deze nu op de website vinden. Hoog tijd voor een infoavond rond patiëntenrechten en de nieuwe Patient Health Viewer, dacht Jong Vld Geel.

Het is ondertussen een vertrouwd concept, de ‘Blue Wednesdays’ van Jong Vld Geel. Afgelopen woensdag kwamen 3 gezondheidszorgexperten alles vertellen over patiëntrechten.

‘Patiëntenrechten blijven enorm belangrijk. Patiënten worden mondiger en gaan ook meer zelf op zoek naar (al dan niet juiste) antwoorden’ aldus Koen Maes, expert gezondheidszorg en tevens onafhankelijke kandidaat voor de Geelse liberalen. ‘Daarom moeten we als zorgverleners hier zorgvuldig mee omgaan en de patiënt op een correcte manier benaderen. Want uit jaarverslagen van de ombudsdiensten blijkt dat onbeleefdheid en slechte bejegening” de meest gehoorde klacht te zijn’

Na de toelichting van de werking van de ombudsdienst door Ann Verfaillie, de ombudsverantwoordelijke van het AZ St. Dimpna hadden de liberalen met de voorstelling van de Patient Health Viewer door Benoit Mores, kabinetsadviseur van minister De Block, nog een primeur in petto. Via dit digitaal platform kan elke patiënt inzage hebben in hun persoonlijk medisch dossier. De patiënt zal dus al zijn of haar medische gegevens van in de zetel kunnen nagaan en zal daar ook zelf zaken kunnen aan toevoegen waarvan hij vindt dat het belangrijk is dat zorgverstrekkers ze weten. Je kan ook zelf beslissen welke zorgverstrekker wat te zien zal krijgen.

‘Uw gezondheid wordt meer en meer digitaal. Daarom is het belangrijker dan ooit dat mensen correct geïnformeerd zijn over hun rechten. Daar begint een goede gezondheidszorg mee. We hebben veel geleerd, wij gaan alvast ons online dossier eens raadplegen, dus het opzet van de avond is meer dan geslaagd’ zegt Lieselotte Thys, lijsttrekker bij de liberalen.

Foto als bijlage: Koen Maes in actie