Vrijwilligers meten met de fiets Herentalse luchtkwaliteit

Tussen 27/4 en 31/5 hebben vrijwilligers met de fiets de luchtkwaliteit gemeten in Herentals en de deelgemeenten Noorderwijk en Morkhoven. Per dag legden ze een vooraf vastgelegd traject af van circa 10 km. Op regendagen zoals vandaag donderdag, werd er niet gefietst.

De metingen van de luchtkwaliteit gebeurden i.s.m. het onderzoekscentrum VITO in Mol dat speciaal voor dit onderzoek het apparaatje airQmap had ontworpen. Er waren ook 3 vaste meetpunten aan de Lakenhal in het centrum, het Dorpshuis in Noorderwijk en aan de Herenthoutseweg

vlakbij de E313 en de industriezone.

De resultaten worden vergeleken met de luchtmetingen in het kader van Curieuzeneuzen. De resultaten worden binnenkort bekend gemaakt. Ze moeten voor de stad dienen om eventueel maatregelen voor een gezonde lucht te maken.

Het project in samenwerking met het VITO kost 42.834 euro.

foto’s: Marcel Nelis/KempenNieuws.be