Nieuwe val voor Chinese wolhandkrab aan watermolen Grobbendonk

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gaat aan de watermolen in Grobbendonk vallen plaatsen om de Chinese wolhandkrab te vangen. De vallen werden ontworpen en uitgetest in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

De Chinese wolhandkrab is de nieuwe pest in rivieren zoals de Kleine Nete. De krab verspreidt zich erg snel en eet alles wat zich op de bodem van de rivieren bevindt: dode vissen, planten. Ze vernietigt echter alle plantengroei op de bodem van de rivieren en maakt holen in de oevers en rivierbeddingen.

De nieuwe krabbenval wordt op de bodem van de rivier geplaatst ter hoogte van de monding. Ze heeft een gleuf en een platform waarop de krabben naar de val kruipen en in de gleuf vallen. De krabben kunnen niet uit de val. Ze zullen na hun vangst vernietigd worden.

(foto’s: Vlaamse Milieumaatschappij).