Russische jongeren bezoeken leeftijdsgenoten in Berlaar

Foto: Brend Van Ransbeeck

Van dinsdag 30 januari tot en met zaterdag 3 februari vindt er een Russische studentenuitwisseling plaats in de gemeente Berlaar. De studenten, van 18 tot 21 jaar, slapen in die periode bij Berlaarse gastgezinnen en bezoeken verschillende steden en ecologische/culturele projecten in Vlaanderen.

Het initiatief is tot stand gekomen door Alla Nazarova, een Russische docente uit Moskou en lid van de Association for World Education (AWE) en had contact met Guido-Henri De Couvreur die de voorzitter is van Mondo vzw, een innovatieve ecologische en filosofische vereniging gelegen in de Bastijnstraat in Berlaar (tevens de Vlaamse Zetel van de AWE).

Het hoofddoel van deze uitwisseling is om de Russische studenten in contact te brengen met hoe Belgische jongeren leven, hoe de jeugd verenigingen opricht, naar de jeugdbeweging gaat, talloze hobby’s uitoefent, maar ook hoe ons politiek systeem in elkaar zit, wat democratie is en wat onze rechten en plichten zijn als Belgische burger.

Brend Van Ransbeeck, een geëngageerde jongere uit Berlaar, sprong meteen op de kar om een aantal uitstappen mee te organiseren. “Dit is een prachtig initiatief en ik wilde hier meteen aan meewerken. Ik heb maar twee examens gehad in januari, dus ik had wel wat tijd om mee te plannen en na te denken. Net omdat ik actief ben in jeugdhuis den Bokal en lid ben van de jeugdraad, heb ik veel contact met jongeren uit Berlaar en Lier die me konden helpen bij de organisatie van de uitwisseling,” aldus Brend.

Ook het gemeentebestuur van Berlaar, met in het bijzonder burgemeester Walter Horemans en schepen Ingeborg Van Hoof, wilden meewerken aan het project.

Bij de burgemeester blijven ook 2 Russen slapen gedurende 4 dagen.

Er zijn verscheidene uitstappen ingepland: de studenten bezoeken op dinsdag Kamp C in Westerlo (over duurzaamheid en innovatie) en bezoeken een klas in de middelbare school HHvMB, waar een klas een presentatie zal geven en samen praten over onderwijs. De studenten bezoeken later in de week het federale parlement in Brussel en spenderen een dag in de universiteitsbuurt in Antwerpen.

“Alla wist me te vertellen dat de Russische studenten uit dank zeer binnenkort een uitstap in Moskou willen organiseren voor een groepje jongeren. Dit zou een duurzame samenwerkingkunnen zijn die binnen tientallen jaren nog steeds zal bestaan. Het gemeentebestuur en de jeugd van Berlaar zal de komende jaren dus de handen in elkaar slaan om meer uitwisselingen te organiseren. Wordt zeker vervolgd dus!” aldus Brend.