‘400 jaar Francken’ op mooi plaket

Christel Druyts, Bart Wynants, Ingrid Ryken, Rudy Dillen en Michel Jansen (zaakvoerder Mauquoy Group

In de bedrijfsgebouwen van Mauquoy Medal Cy in Grobbendonk vond vandaag de officiële 1ste slag plaats van het herinneringsplaket ‘400 jaar Francken’, het project dat de Herentalse cultuurraad organiseert i.s.m. de culturele verenigingen.

In 2018 is het 400 jaar geleden zijn dat Ambrosius Francken I overleed. De Francken-dynastie kende in de 16e en 17e eeuw niet minder dan 14 schilders, waarvan de meeste een vooraanstaande rol speelden in de Antwerpse kunstwereld. De Herentalse cultuurraad daagde de culturele verenigingen en individuele artiesten uit om zich te laten inspireren door de schilderijen van de Franckens en om hierrond een kort optreden uit te werken. Het resultaat zal te zien en te horen zijn op zaterdag 21 en zondag 22 april 2018, in de vorm van een groots opgezette evocatie met toneel, muziek en dans, waarbij de schilderijen van de Franckens opnieuw tot leven zullen worden gewekt door onder andere Theaterspektakel, Kreuzfeld Verein, Tabula Rasa, Vocaal Ensemble Markant, het koninklijk Sint-Franciscuskoor, Canta Libre, Zonnelied, organist Bart Wuilmus, choreografe Tina Van Roy en dichter Xavier de Busser.

Muntenclub Numismatica organiseerde een ontwerpwedstrijd voor een herinneringsplaket naar aanleiding van ‘Een streepje Francken’. Die werd gewonnen door Christel Druyts. De firma Mauquoy Medal Cy uit Grobbendonk zorgt voor de kwaliteitsvolle uitvoering. Het mooie plaket wordt uitgevoerd in een beperkte oplage van 200 stuks, zijnde 100 exemplaren in brons en 100 in alpaca. Christel Druyts ontving een massief zilveren exemplaar. Cultuurschepen Ingrid Ryken loofde de cultuurraad voor het eren van de belangrijke kunstenaars en Numismatica om geregeld verder te denken dan hun kerntaak en hun activiteiten te koppelen aan een pedagogisch doel.

De plaketten worden in voorverkoop (tot 19 april) aangeboden aan 25 euro/stuk. Daarna kosten ze 30 euro. Bestellen: www.numismatica-herentals.be (foto’s Marcel Nelis)

DELEN
Vorig artikelTweede vrouw Boeckx uit Olen overleden
Volgend artikelHet warmste plein
Bart is al zo’n 30 jaar redacteur en copywriter. U kent hem wellicht van zijn wekelijkse column in Deze Week, waarin hij op een persoonlijke en afwisselend filosofische en ludieke manier zijn licht laat schijnen over het wel en wee in de Kempen.