Jef Neve nieuwe parel voor Jazz in Thals

Jazz in Thals Sessions concert

Jef Neve | Spirit Control

Vrijdag 09 februari 2018 : cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, Herentals

Het eerste concert van 2018 in de reeks Jazz in Thals Sessions, brengt op vrijdag 09 februari 2018 niemand minder dan Jef Neve en zijn Spirit Control Tour naar het podium van cc ’t Schaliken. Voor dit concert brengt Jef een uitgebreide bezetting mee, bestaande uit een driekoppige ritmesectie aangevuld met een strijkkwartet. Schitterde muziek op de juiste locatie om honderduit te kunnen genieten.

Jef Neve
Pianist/composer Jef Neve (1977) volgde les aan het Lemmensinstituut in Leuven en studeerde in 2000 af als Master of Music in jazz én klassieke piano, beide met grote onderscheiding. In 2001 specialiseerde hij in Kamermuziek en ontving hiervoor een diploma ‘cum laude’.
Nadien volgde hij nog master classes bij Brad Mehldau, Martial Solal, Lew Tabackin, Billy Hart, Bill Carothers, Kenny Werner, Bruce Barth en anderen.

Jef werd al snel een geliefd muzikant in thuisland België, maar het duurde echter niet lang voor ook de rest van de wereld hem zou leren kennen en apprecieren.
Met de manier waarop hij muziek schrijft en maakt, plaatste hij zich eerst met zijn trio maar daarna zeker met One al op wereldniveau.
One maakte eens te meer duidelijk dat Neve muzikaal hard doorgroeide. Het was een zelfbewuste stap die glorieus vastlegde waar hij muzikaal toe in staat was. De compositie Solitude, de enige track op het album waar effecten een hoofdrol speelden, wees al in de richting van het nieuwe album, Spirit Control.
Met Spirit Control, plaatst Jef Neve zich in de compacte groep van internationale Belgische muziekgrootheden.

Spirit Control
“Wat als je voelt dat je op topsnelheid bent? Wat als plots in het midden van je leven alle zeilen in de juiste richting staan? Wat als je eindelijk geleerd hebt om op de moeilijkste golven te blijven rechtstaan en met een spectaculaire sprong het veilige strand weet te bereiken? Het gevoel dat ik heb wanneer ik ga kitesurfen, een gecontroleerd gevecht met water en wind, zelfs in de mogelijkheid zijn om ‘te vliegen’, dat is wat ik vond in mijn leven: ‘Spirit Control’. Het gevoel dat je geest eindelijk doet wat je altijd verlangd hebt, de gedachte dat je zelf aan het roer staat nu, een heerlijk gevoel van vrijheid.” – Jef Neve

Het is duidelijk, op zijn veertigste voelt Jef Neve zich beter dan ooit. Met Spirit Control zet Neve deze positieve vibe duidelijk voort in zijn muziek. Vol zelfvertrouwen en lef betreedt hij verrassende muzikale paden.
Neve weet op een natuurlijke manier elementen van jazz, klassieke en eigentijdse muziek te vervlechten tot een intens en genre-overschrijdend geheel, divers en toch coherent. Het tempo ligt hoog, de piano duwt de stroom voorwaarts, drums en elektronica doen het rommelen in de onderbuik, terwijl de strijkers voor de nodige portie drama zorgen. Hij leeft zich muzikaal uit zoals hij nog niet eerder heeft gedaan.

Het wordt steeds moeilijker om Jef Neve in één genre te plaatsen want als er één muzikant garant staat voor eigenzinnigheid is het Neve wel. Spirit Control maakt eens te meer duidelijk dat Neve een muzikant en componist is die geen gelijke kent.

Spirit Control is een album om te omarmen en nooit meer los te laten. Met rijke nieuwe composities en ingenieuze arrangementen bewijst Neve nogmaals zijn grote klasse.

Line Up:

Jef Neve (piano), Jordi Geuens (drums), Nathan Wouters (bas), Andy Dhondt (synth), strijkkwartet.

Praktisch:

Jef Neve | Spirit Control concert tour 

09 februari 2018 : cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentals

Deuren: 19u30 – Aanvang: 20u30

Inkom: 25 euro – Vriendenpas: 22 euro

Reservaties: www.schaliken.be of telefonisch via 014 21 90 88 of via e-mail: tickets.cultuurcentrum@herentals.be

 

Agenda 2017-2018

Vrijdag 09 febr. 2018 : Jef Neve Spirit Control Concert Tour

cc ’t Schaliken, Herentals – Tickets via www.schaliken.be/programma/jef-neve-spirit-control-te-gast

Zondag 4 maart 2018 : Black Mango in concert

café De Max, Herentals – Info & reservatie via info@jazzinthals.be

Zondag 20 mei 2018 : Jazz in Thals gratis jazzfestival

10 groepen op evenveel locaties op en rond de Grote Markt van Herentals