Nieuwjaarszangers zijn gewapend

kinderen met nieuwjaarszakjes van Kempens Karakter

Kempens Karakter wapende de schoolkinderen in onze regio met kleurrijke zakjes om straks nieuwjaar te gaan zingen. Op deze manier wil de erfgoedcel deze gezellige volkstraditie in ere houden.

Tijdens het laatste weekend van het jaar trekken heel wat kinderen weer lachend door de straten van onze regio. Gewapend met alleen een zangzak en hun stem gaan zij van deur tot deur om wat snoep of een centje bij elkaar te zingen. In Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Koningshooikt, Lille, Nijlen, Putte en Vorselaar doen ze dat op 30 december, in Lier en Olen op 31 december.

Dit jaar trakteren Kempens Karakter en de gemeentebesturen de jongste zangertjes op een kleurrijk zangzakje. De zakjes zullen overal in de regio opduiken. Zo wil Kempens Karakter de oergezellige traditie van het nieuwjaar zingen in ere te houden. Via de school kregen kinderen een zakje en twee leuke affiches mee naar huis. Met een affiche achter het raam voelen de zangertjes zich vast welkom.

“We nodigen iedereen uit om foto’s, filmpjes, liedjes en verhalen te delen op het facebook-evenement ‘Nieuwjaarke Zoete’”, zeggen Jan Matthé en Ellen Van de Velde van Kempens Karakter. “We zijn benieuw of er naast het bekende ‘nieuwjaarke zoete’ ook andere leuke lokale varianten zijn.”

Het tweede kleuterklasje van juf Diane in Klimop in Grobbendonk is in elk geval helemaal klaar om te gaan zingen.